IERLAND

vakantie

reisgezelschap

Eigenlijk begon onze vakantie al op donderdag de 13e mei. Om 8 uur kwamen Guus en Riet, de vrienden waar we mee naar Ierland gaan, en hebben we koffie gedronken.
De hele gangkast stond vol, wat een troep moest er mee. Maar in Guus zijn busje was genoeg plaats en Riet had de plaids gewassen, dus die gingen keurig over de lading heen.
We gingen om ca. half 12  naar bed. Wij op het luchtbed in het kamertje, een heel avontuur, en we hebben ons niet verslapen. Eerst nog de  broodjes gesmeerd voor de reis.

  Vrijdag 14 mei ,zonnig

Om 4 uur opgestaan, water gekookt om de thermoskannen te vullen, kopje thee en een plakje koek genomen.
Om half 6 vertrokken, richting Hoek van Holland, waar we gelijk in de rij gingen om in te
checken

We waren er  half 7.  Bij het inchecken vroegen ze om de tickets en de pasporten.
Om 7 uur gingen we aan boord en gelijk uit de bus. De boot van de
Stena-line(fastferry) vertrok om 07.20. We zijn heerlijk gaan ontbijten à 9 Euro p.p..  Je kon uit verschillende dingen kiezen,  Het ontbijt was Engels georiënteerd.
Het smaakte ons wel, we hebben ook nog een kaartje gelegd.
We zijn buiten gaan staan toen de kust van Engeland naderde. Het was erg mistig, maar  later ging de zon weer schijnen
  Om 10 uur kwamen we in Harwich aan, we mochten als een van de eersten van boord. Pim reed, omdat Guus het links rijden eng vond. We hadden een alternatieve route door Engeland uitgezocht en dat was lastig, vooral omdat de bewegwijzering vreemd was. Er zijn  veel roundabouts en we moesten met zijn allen opletten of we de goede kant uitgingen. Wel een mooie route, vooral het laatste stuk  in Wales was prachtig
Wat opviel, er waren weinig leuke plekjes langs de weg om te picknicken Wel veel parkeerstroken, maar daar reden ze de vouwen uit je broek.
Aankomst in
Fishquard om ca 21.00, de ferry vertrok pas om 03.15 dus dat was wel even afzien. We hebben daar een beetje rondgewandeld en binnen bij de balie gezeten, hier was geen gelegenheid om te eten.
Om half 1 gingen we inchecken, weer in een rij en we moesten tot 2 uur wachten voor we op de boot mochten.
Alle banken waren bezet, daar lagen mensen te slapen die deze overtocht al eens hadden meegemaakt, en wisten dat er maar een bepaald aantal banken zijn.

We waren behoorlijk afgedraaid en zijn een potje gaan klaverjassen. Maar de oogjes vielen dicht, dus zijn we even op de grond gaan tukken, Pim had zijn jas aan mij afgestaan, als kussen. Zelf ging hij niet slapen.

  Zaterdag 15 mei, zonnig

De boot kwam om 07.30 aan Ierse tijd,  in Rosslare aan. Om 8 uur  waren we eraf en toen zijn we gaan rijden richting vakantie adres. Onderweg uit voorraad gegeten, want er waren niet veel gelegenheden langs de weg om te eten.
In een dorp, dat
Enniscorthy heet hebben we gepicknickt, er was een leuk plein en een openbare toilet, dus alles bij de hand.


Enniscorthy

Even rondgekeken wat er zoal te koop is en toen verder gereden. We moesten ergens op de N80 tussen Carlow en Port Laoise een bord vinden waarop Coolanowle House zou staan.
Maar dat kwam maar niet en we waren een plaats gepasseerd die Ballickmoyler heet, toen ging me een licht op, want dat dorp stond als adres op mijn kaart.
Wij terug naar het dorp en daar aan een Mevrouw de weg gevraagd. Zij kende de familie  maar adviseerde ons om verder te rijden tot we een kerk tegen kwamen. Daar hebben we weer de weg gevraagd.
Na de kerk moesten we de 1e officiële afslag nemen, werd ons gezegd. We kwamen uit op een landweg, ik had het niet meer, moest hier nu dat mooie huis staan?????
Jawel hoor aan het einde links en dan weer links, pff we hadden het gevonden.
Bernadine Mulhall (zo heet de lady of the manor) was nog bezig met schoonmaken. We waren er om 11 uur. Zij had haar best gedaan om het huis zo vroeg mogelijk beschikbaar te hebben.
De familie is aardig, als welkom kregen we verse melk en scones.


Dit is het grote huis, Coolanowle House Ballickmoyler, Carlow 

Het huisje is schattig, alles erop en er aan. Leuk ingericht en ieder een aparte slaapkamer met douche en toilet.


Dit was ons huisje, ingang achter de bus en 2 ramen links en 1 raam rechts


smiddags  nog een heel eind gewandeld, goed voor het lijf, daarna thee in de tuin.
Riet heeft macaroni gekookt en we hebben nog wat songfestival gekeken, om half 11 naar bed. Allemaal gebroken.

  Zondag 16 mei, mooi weer.

Om 8 uur  opgestaan en broodjes gebakken, tafel gedekt en gezellig ontbeten. Om 10 uur gaan rijden in de omgeving, onderweg kwamen we een ruïne tegen, een paar kerken bekeken en St Bridget Hospital. Ook nog een kasteel bezocht  COOLBANAGHER CASTLE
We kwamen een heel leuk plaatsje tegen, Vicarstown, daar lagen allemaal van die smalle bootjes in een rivier, die ook te huur waren.


Vicarstown

Geluncht bij een oude kapel. Hier in de buurt zijn veel oude ruïnes van kastelen en kerken.
We zijn ook in Portlaois geweest en aan het eind van de dag naar Carlow. We gingen zoeken naar het station, om morgen met de trein naar Dublin te gaan.
Nog een poosje rondgewandeld in Carlow, leuk stadje mooie winkels. Bij een supermarkt boodschappen gedaan, veel te koop hier.
Toen we thuis kwamen gingen de mannen even tukken en wij  lekker in het zonnetje, raakten we in gesprek met een mevrouw uit Belfast, zij logeerde in het grote huis. Zij wilde graag bij dit deel van Ierland horen en zou graag zien dat het één land wordt. Was een gezellig buurpraatje.
Vanavond heb ik gekookt Chili Con Carne, Guus was niet lekker ging vroeg naar bed en wij volgden later. Toch nog moe van de reis?????

  Maandag 17 mei, half bewolkt, later zon.

Vanmorgen vroeg opgestaan, half 7, om half 8 vertrokken naar Carlow. 


Carlow Railway Station

Daar de trein genomen naar Dublin. Voor 50 Euro gingen we met zijn vieren retour en inbegrepen was de bus van het station naar O’Connelstreet. De trein vertrok om 08.49 


Perron Carlow

en een uur later waren we in Dublin.
Het was hartstikke druk in de trein, we konden niet bij elkaar zitten. Het landschap waar we door reden was niet spectaculair.
Toen we het station in Dublin uitkwamen, stonden daar heel veel bussen en allemaal gingen ze dezelfde kant op.
Daar stonden we dan eindelijk in Dublin. We zijn eerst koffie gaan drinken bij Mac Donalds.
Buiten gekomen na een heerlijke bak koffie, besloten we om de city tour te doen. De prijs was 50 Euro voor ons vieren en we mochten de hele dag in en uit stappen.
De chauffeur vertelde van alles onderweg, de route was langs alle bezienswaardigheden.
De postoffice, daar  vertelde de chauffeur over de
Easter rebellion. oftewel de Paasopstand. Onderwijl zong hij Ierse liedjes, bij Molly gekomen, zong hij natuurlijk het beroemde lied, "Molly Malone".


Molly Malone

We hebben eerst de hele route meegereden, wat een drukke stad, gelukkig waren we niet met eigen vervoer.
Toen we weer bij het begin waren, zijn we O’Connelstreet doorgelopen en naar het beroemde postkantoor gegaan, we zijn er ook binnen geweest, wat een prachtig gebouw.
Er is zoveel geschiedenis aan verbonden. We hebben daar wat heen en weer gewandeld, inmiddels was het half 1 en zijn we weer op de bus gestapt
1e halte O’Connelstreet 56
2e halte Writers museum
3e halte GPO/Henry street
4e halte Trinity college. Hier zijn we er uit gegaan en hebben bij Burgerking gegeten. De tijd gaat snel. Na het eten foto’s gemaakt bij Molly Malone, van dat beroemde lied
5e halte Nassau street
6e halte National gallery
7e halte St. Stephens green
8e halte tourist centrum, hier hebben we de tour weer opgepikt en hadden een andere chauffeur. Hij zong ook, no ne never, kortom The wild rover.
9e halte Temple bar, ik denk dat Riet hier ook graag was uitgestapt, maar we kozen ervoor om door te gaan.
10e halte Dublin castle
11e halte Christ Church Cathedral
12e halte St. Patrick’s
13e halte Guinness Storehouse
14e halte Museum of modern art en tevens uitstapplaats Kilmainham jail, er werd gezegd dat we er niet binnen mochten die dag, maar we zijn toch gaan kijken, was 20 minuten lopen. Daar aangekomen bleek er toch een rondleiding te zijn, waar we bij aansloten 5 Euro p.p. en het was de moeite waard. 


Kilmainham jail

Indrukwekkend en vooral omdat we via de muziek (die over de opstand gaat) er heel veel van wisten, was het extra interessant.
De plaats gezien  waar James Connely was gefusilleerd en het verhaal erbij. De gids vertelde het heel levendig, dus we hadden geen spijt van dit uitje.
Om 5 uur waren we weer buiten. We zijn toen weer op de bus gestapt
15e halte Parkgate street
16e halte Dublin Zoo
17e halte National museum
18e halte Old Jameson & The Chimney
19e halte terug bij O'Connell bridge
Wij zijn er bij halte 15 uitgegaan om naar het station te lopen De trein ging pas om 18.25, dus we waren veel te vroeg. Heerlijk mensen gekeken en om 6 uur in de rij voor de trein. Er stonden al mensen in de rij, zeer rustig, niemand dringt voor. We zaten net, toen vertrok de trein. Om 19.20 waren we in Carlow , half uurtje in eigen bus en we waren weer thuis. Lekker thee gedronken en broodjes met hotdogs.
Samengevat, een leuke stad, wil je alles zien moet je er minstens 3 á 4 dagen logeren, zodat je ook het nachtleven kan meemaken.
Voor ons, voor de eerste keer, was de tour een uitkomst. We hebben de hele stad gezien.
Nog een klaverjasje gedaan en om half 1 naar bed.

  Dinsdag 18 mei, zonnig

Niet zo vroeg uit bed, prachtig weer, op het gemak ontbeten en om half elf  vertrokken via Carlow, Tullow, Tiahely, Woodenbridge naar Avoca


Woodenbridge


Avoca ofwel Balliskissangel

.
Was net of we die plaats kenden, hier speelde de serie Balliskissangel zich af. Het was behoorlijk toeristisch, maar dat mocht de pret niet drukken. We hebben wat gedronken in de beroemde pub, en binnen hingen allemaal foto’s van de spelers uit de serie.
We hadden nog een gezellig gesprek met de plaatselijke politie.
Verder door gereden naar de meeting of the waters, erg druk daar dus maar doorgegaan.
Door Avondale Forestpark 


Avondale Forest Park

naar Rathdrum. Recht door de Wicklow Mountains


Glenmalure


Weet iemand wat voor struik dit is?

naar Greenane, Aghavarragh, Baltinglass, Killerig en Carlow.
Tussen de middag gepicknickt in Avondale forest.
Heerlijk gegeten, was trouwens wel worstelen met het elektrische fornuis(niet gewend)
En nog een kaartje gelegd.

  Woensdag 19 mei, half bewolkt

Ontbeten ± 9 uur en om half 11 vertrokken naar Kilkenny over de snelweg. Daar aangekomen vonden we gelijk een parkeerplaats en gingen we wandelen naar het centrum.
Pim vond  een internet café en met ilse mail had hij zo zijn post verstuurd. Bij mij lukte het niet, dus van de week nog maar eens ergens proberen.
Gelopen naar Kilkenny Castle, een prachtig gebouw. Het was te bezichtigen, maar dat hebben wij niet gedaan.


Kilkenny Castle


Nog wat rond gelopen en toen terug naar de bus. Bij het tuincentrum waar we geparkeerd stonden zijn Riet en ik nog even binnen gaan kijken, maar het was een verlepte boel daar.
Na Kilkenny zouden we binnendoor naar Borris rijden, de mevrouw op de Ierse beurs had ons verteld, dat het de moeite waard was..
Maar o wat een ellende, die bewegwijzering, vooral Pim die de navigator was, had er veel problemen mee. Het lijkt wel of het wegennet aangelegd is na menig glas whisky.
Ook gebeurt het dat de wind de wegwijzers draait (of zijn er toch
Leprechauns ).


Borris


De afstand is soms ruw geschat, het viel ons op dat een plaats die net 2 kilometer ver ligt ineens 10 kilometer verder ligt. Soms staat er helemaal geen wegwijzer en moet je maar kiezen welke kant je neemt. De eerste dagen erg vervelend, maar we wennen aan de Ierse manier.
Uiteindelijk toch bij Borris aangekomen, de pubs bleken ook winkeltjes te zijn.


Borris

De omgeving is mooi, maar niet spectaculair en weinig picknick mogelijkheden. Nog een poosje rondgereden en toen naar huis. Onderweg boodschappen gedaan bij Aldi, die hadden we de dag ervoor ontdekt.
Heerlijk gegeten bloemkool, karbonade en voor Guus AARDAPPELS.
Even vertellen over het huis waar we logeren
Werkelijk alles is er voorradig. We kunnen koken en bakken, wassen, strijken en ieder kamer een föhn, kortom totaal ingericht.
Fijne bedden, alleen Riet moet wennen, maar ook zij slaapt nu heerlijk ‘s nachts. Klaverjassen en om 11 uur naar bed. De buurtjes gingen nog een spelletje triominus doen.

  Donderdag 20 mei, zonnig

Vandaag relaxed opgestaan, ontbeten, even Riet mooi gemaakt (was ze al, maar nog mooier) en om 11 uur op pad naar het plaatsje Timahoe, waar een round tower is.


Timahoe

Het is een bezienswaardigheid. Onderweg een leuk picknickplaatsje gevonden en heerlijk koffie gedronken. Timahoe is een leuke plaats, heel schoon en de tower was wel indrukwekkend..
Na Timahoe zijn we gereden over kleine weggetjes, via Athy 


Athy

op zoek naar het stoommuseum in Stradbally.
Daar aangekomen, was er helemaal nog geen stoommuseum, moest nog geopend worden juni misschien, welk jaar???????  We zijn wel een praatje gaan maken met de meneer die over de stoommachines gaat, hij vertelde dat er wel een soort stoomdagen zouden zijn en dan kwamen er machines uit de hele wereld.
We spraken een Hollander die een meubelzaakje ( dutch furnitur) had aan de overkant, en die vertelde dat het museum al jaren op stapel staat. Hij zei ook dat deze streek niet de mooiste was van Ierland, maar daar zouden we zelf nog achterkomen.
We waren om half 4 thuis, lekker cup a soup genomen en aan de was gegaan. Bernadine, onze lady of the manor, is al de hele dag aan het gras maaien, terwijl ik dit schrijf (half 9 savonds) is ze nog steeds bezig.
Vanmiddag even gebeld naar het volgende huisje en Susanne verwacht ons om 4 uur. Dat is dus ook geregeld. Gelezen, gegeten, kaartje gelegd en spelletje triominus gedaan.
Was hangt heerlijk te wapperen.

Vrijdag 21 mei, zonnig

Bernadine ging vanmorgen gewoon verder met maaien, wat een werk. We zijn laat opgestaan, Riet was al op en heeft de was al opgehangen. Om ± half 12 naar Carlow gegaan, beetje rondgewandeld en gemaild naar de familie en vrienden vanuit een internet café. Boodschappen gedaan een heerlijk stuk vlees gekocht en boontjes om de maaltijd kompleet te maken.
Riet had kleine yoghurtjes uitgezocht, 10 in een pakje, we dachten dat ze 1.99 Euro per 10 waren, maar dat viel tegen ze kosten 0,59 eurocent per stuk dus 5.90 per 10. Duur toetje, maar het diner was voortreffelijk. We hadden ook heerlijk brood meegenomen, ongesneden, dus Pim kon zijn hart ophalen. De rest van de dag wat gelezen, alles in de bus gezet, voor vertrek de volgende dag.

Zaterdag 22 mei, zonnig

Om 7 uur opgestaan en sandwiches gemaakt voor onderweg. Thermoskannen gevuld, ons kan niks gebeuren.
Om half 10 vertrokken, eerst van Bernadine afscheid genomen en de stroom rekening betaald. Riet en ik hebben nog even staan kletsen, jammer dat ze daar tijdens ons verblijf, niet meer tijd voor had. We kregen allebei een dikke zoen. Ze vond onze mannen er patent uitzien en zei dat we ze goed gepamperd hadden. De mannen kregen nog een hand en weg waren we.
Een leuke rit naar Galway via een paar mooie plaatsen, o.a. bij de rivier de shannon, daar hebben we gepicknickt, cucumber sandwiches. Om 3 uur aangekomen bij Kilcolgan,


Huis in Kilcolgan,  Galway

makkelijk gevonden.
Mooi huis, leuke keuken, grote tuin, gezellige slaapkamers, 


De woonkeuken

kortom het valt weer niet tegen.
Gelopen naar het dorpje, woensdagavond is er Ierse muziek bij de lokale pub. Dan gaan we er naar toe. Supermarkt op loop afstand en ook een afhaal chinees.
We hebben bij de chinees een lijst meegenomen en zijn van plan om van de week een keer te gaan halen.
Soep gemaakt en brood gegeten. Dit huis heeft maar 1 badkamer, maar wel op iedere kamer een wastafel.
Guus zijn bumper lag er een beetje bij, en die hebben ze professorisch gemaakt met EEN SCHROEVENDRAAIER.
Niet te laat naar bed, allemaal moe.

Zondag 23 mei, zonnig

Ontbijt om 9 uur, aangekleed en wel. Pim was tijdens de nacht verhuisd naar een andere kamer, vanwege het te smalle bed. Guus kwam in de nacht ook op zoek naar een bed, bij Pim buurten, helaas bezet. Maar er waren 4 slaapkamers dus hij heeft er toch nog een gevonden.
Voor 10 uur waren we al op pad richting Cliffs of Moher. We zitten vlakbij de weg die daar heen gaat.
Onderweg een
Dunguaire Castle bezocht en een ruïne, waar wel middeleeuwse banketten worden gehouden. 


Dunguaire Castle, Kinvara


Dunguaire Castle, Kinvara

Er was ook een  fraai dorp bij gelegen aan een uitloper van de Atlantische oceaan.


Kinvara dorp

Bij de Cliffs of Moher was het beredruk, maar we vonden nog plaats op het parkeer terrein.
Naar boven gelopen en Guus en Riet gingen  op de grond liggen om over de rand te kijken,


The Cliffs of Moher

 mij niet gezien hoor vreselijk eng. Maar ze hadden een indrukwekkend uitzicht. Ik mocht van Pim niet langs de rand wandelen, omdat ik soms wat wankelig loop, dus bleef ik achter het hek. Je kon overal gewoon bij komen, bij ons in Nederland zou er een hek staan met prikkeldraad. Sommige mensen halen ook echt enge stunten uit, voor een mooie foto.


The Cliffs of MoherOceanway

We hebben hier veel foto’s gemaakt. Het was prachtig weer, voor ons had het wel iets somberder mogen wezen en meer wind.
Daarvandaan langs de oceaanway naar The Burren gegaan. 


The Burren

Prachtige natuur, rotsgrond en ertussen een variatie van plantjes, heel apart om te zien.
Na The Burren de hele weg langs de oceaan teruggegaan en toen weer naar huis. Om half 6 waren we thuis. Macaroni gegeten en de foto’s gekeken, die iedere avond op de laptop werden gezet. Kaartje gelegd en allemaal APART naar bed.

  Maandag 24 mei, zonnig

Vanmorgen vroeg weg naar Connemara, door Galway, langs een prachtige route die uitkwam bij Cliffden. Heel veel turfstekers gezien deze route.


Turfsteker


zo zien de turfvelden eruit

 Heel veel mooie meren 


onderweg tijdens rondrit N59


Aan de N59

en rododendrons, dus menig plaatje geschoten. In een gezellig dorpje aan een fjord hebben we geluncht, voor 45 Euro inclusief drankjes. We kregen er gratis water bij

Verder gereden en langs een midden route terug. Daar was het landschap mooi, maar niet zo ruig als langs de kust.
Eten gehaald bij de afhaalchinees, was een heel avontuur. Moeilijk uitzoeken en andere gerechten dan bij ons. Weinig eten voor veel geld,  gelukkig was het wel lekker, maar we doen het niet meer. We waren om half 8 thuis met het eten, nog een bakkie na en een kaartje gelegd. Morgen niet zo vroeg op, we blijven in de buurt.

 

Dinsdag 25 mei, zonnig

Vandaag naar Galway 


Riet met links Oscar Wilde

geweest, gewandeld, auto in de stad geparkeerd 5 Euro voor 4 uur. Het was heerlijk weer. Mail verstuurd naar de kinderen van Guus en Riet en wat familie van ons.


één van de waterniveau's

Mooie stad, allerlei verschillende water niveaus. De zalm komt in de maand mei de rivier op om te paaien.

 
zalmvisser

Helaas konden we niet dichtbij komen. Koffie gedronken bij Mac. En doorgereden naar Salthill. Over de boulevard gewandeld en gepicknickt aan de Galway bay.
De coastroad gereden door een soort maanlandschap. Van Casla naar
Oughterard.

Leek wel of we alleen op de wereld waren. Veel mooie foto’s gemaakt. Om ±  7 uur waren we thuis, eerst nog even langs de supermarkt voor gehakt. Vanavond  chili gegeten. Was weer een heerlijke dag.

 

Woensdag 26 mei, zonnig

   


Athenry

Op pad richting Gort, binnendoor gestopt bij Athenry,  waren benieuwd naar the fields of Athenry. Word bezongen in een mooi lied, over een jongen die gedeporteerd word naar Australië, omdat hij iets te eten heeft gestolen. En daar verlangt hij dan naar de Fields of Athenry


Gort

Door naar Gort, maar daar was niets te beleven. Pim stelde voor om vroeg naar huis te gaan. Thuis gekomen gegeten en gelijk aan de was. Het is nog steeds prachtig weer. Ik heb zonnebrandcrème aangeschaft en hoop nu maar dat daardoor het weer niet omslaat.
Vanavond gaan we naar de pub, want er is traditionele Ierse muziek. Was een gezellige avond, aardige mensen, geen toeristen en echte Ierse muziek. We hebben ons nog niet aan de Guinness gewaagd, maar wie weet, van de week.
We gaan beslist nog eens naar een pub. Om 12 uur was het over en werd het volkslied gespeeld. Alle mensen gingen staan, dus wij ook. De mensen moesten naar buiten om te roken, voor ons niet rokers scheelde dat een heleboel. Op het gemak gewandeld naar huis en naar bed.

  Donderdag 27 mei, half bewolkt, maar warm

Besloten om nog een rondje maanlandschap te doen, maar dan van de andere kant.
Galway, Oughterard, Casla dan de R336 naar Maam Cross 


Onderweg, Casla Oughterard


Rijen turf


Dit betekent alleen Keltisch


Prachtige route, zeer aan te bevelen.


Verlaten huis

en weer terug naar Galway.
Prachtige route, hier weer veel turf velden en meren. Gepicknickt midden in de natuur, handig dat we een bus bij ons hebben, konden we uit de wind zitten. Bijtijds thuis en onderweg in Galway afbakbroodjes gehaald, is makkelijk. We waren in
Dunnes superstore. Guus heeft een colbertje gekocht en Pim  2 pantalons in een grotere maat. Zou hij aangekomen zijn??????

Vrijdag 28 mei, regen

Voor het eerst giet het vanmorgen, maar al snel knapte het op. We zijn nog een keer naar de Cliffs gegaan, 


Cliffs of Moher

daar was het nu wat ruwer door de wind. We zijn van de andere kant door de Burren gereden en dat was weer helemaal nieuw. We zijn via Kilkee 


Onderweg naar Loophead

naar Loophead gereden, het uiterste punt van die uitloper. Een eind rijden maar beslist de moeite waard. Onderweg kwamen we West Clare Railway museum tegen, waar we met de dienstdoende meneer gekletst hebben, hij ging spontaan voor ons zingen.


West Clare Railway museum


Loophead


Loophead

Gegeten en de spullen ingeladen, morgen gaan we hier weer weg. Gebeld naar het volgende huisje, was de route vergeten thuis, maar het werd keurig aan me uitgelegd. Dit is een fijn huis geweest. De broodjes alvast gesmeerd voor de reis.

  Zaterdag 29 mei, regen later zon

Om half 10 vertrokken. Een hele mooie route,  in Knock met de ferry overgestoken à 22 Euro, vanwege de minibus toen Killimer, Tarbert, Listowel, Abbeydorney naar Tralee. We kwamen om 3 uur aan in Beaufort en hadden ons huis The Alder makkelijk gevonden.


The Alder, Beaufort, Killarney, County Kerry

We werden door Mary’s man verwelkomd. Wederom een prachtig huis en Mary kwam om ons wegwijs te maken.


De keuken

 De slaapkamers verdeeld. We hebben nu weer ieder een eigen badkamer met toilet.


Slaapkamer

Voor we aankwamen hebben we boodschappen gedaan bij Dunnes, gelijk voor de hele week.
We zijn van plan om nog een keer uit eten te gaan. 
Huisje ingericht, eerst foto’s genomen. Brood gegeten en na het eten de open haard aangestoken. Pim in de weer met hout en
TURF. 


Het zwarte was de turf

De verwarming ging er van branden, dus het was overal behaaglijk. Pim en Riet hadden op t.v. een film gevonden Calamity Jane. De salon in hier heel knus, maar we missen een salontafel.
Niet al te laat naar bed.

  Zondag 30 mei, zonnig

We zouden de ring of Kerry rijden, maar Guus en Riet wilden niet zo laat thuis zijn, dus besloten om vandaag de Dingle way te rijden. We zitten met dit huis weer aardig centraal. Deze route ging over Caslemaine, Aughills, Anascaul naar An Daingean (keltisch voor Dingle), 


De Dingle route

Dun Chaoin, baile an Fheirtéaraigh, Baile na Ngall N86 naar Camp, Tralee. Bij de Lidll moeten we weer de N72 op richting huis. Een mooie kustroute met hoge rotsen en azuurblauw water.


De Dingle route

We waren op tijd thuis. Riet ging aardappels schillen en we aten bloemkool, hamburgers.
De avonden zijn kil, dus de haard ging weer aan, deze keer gestookt door Guus.

 

Maandag 31 mei, regen  

Vanmorgen regen en dat duurde tot 4 uur. We zijn vandaag de ring of Kerry gaan rijden, maar wij vonden deze route niet het mooiste. Het motregende en er was mist. Aan het einde van de rit kwamen we bij Kenmare.

We zijn gereden Killorglin, Glenbeigh, Kells, Caherciveen, Waterville, Sneem dat is de N70 Ring of Kerry.
Onderweg  koffie gedronken, ditmaal in een restaurant, Guus nam er een bread and butter pudding bij. Deze werd warm geserveerd met slagroom. Het smaakte hem heerlijk.
We kwamen een heel verlaten dorp tegen, prachtig gelegen aan de Atlantische oceaan


Verlaten huizen

Vanaf Kenmare naar Killarney, de N71 was volgens ons het mooiste gedeelte. We kwamen langs Lady’s view en Torc Falls.


Bos bij de Torc Falls

 


Torc Falls


Lady's View

Besloten om woensdag nog op ons gemak die kant op te gaan en dan gelijk naar Muckross House.
Vandaag waren we om 4 uur thuis, en de regen was net gestopt. We hebben een cup a soup genomen, wonderbaarlijk wat er allemaal uit Riet haar voorraad komt.
Weer gestookt, na een voortreffelijk maal, heerlijk relaxed gezeten.

  Dinsdag 1 juni, zonnig

 Vandaag de ring of Beara gereden, was een mooie tocht. 
We gingen helemaal naar het eind van Beara, daar was een kabel baan, naar een eiland aan de overkant, zag er wat vervallen uit. Hij werkte wel maar de volgende ging pas om half 3, en als we  mee waren gegaan, waren we zeker pas om 12 uur thuis gekomen.
We kwamen weer door prachtig gebied, er was iemand aan het schapen scheren,


Ring of Beara


Ring of Beara

even gekeken en een praatje gemaakt. Natuurlijk ook foto’s gemaakt.
Onderweg chocomelk gedronken met scones erbij. Smaakte heerlijk, een leuk zaakje in Ardgroom. Een leuke kleine plaats. Van de rots omgeving hebben we niet zo veel foto’s gemaakt. We zijn al verwend door al dat moois.
Om half 6 waren we thuis, gegeten en een kaartje gelegd. 12 uur naar bed.

  Woensdag, 2 juni, zonnig

Even een sms naar Ten gestuurd, hij wordt 65 vandaag. Beetje laat op vanmorgen, Riet was al bezig met de boel.
We zijn naar Muckross House geweest, was een fijne dag. We zijn eerst door de tuinen gewandeld


Tuin Muckross House


Muckross House


Muckross Lake


Jaunting car

en hebben toen een rondleiding door het huis genomen. We hebben gelijk ook kaartjes genomen voor Muckross traditional Farms.


Een van de oude farm houses

 Dat was een park waar farm houses stonden, soort openluchtmuseum.


Een van de dames, die ons wegwijs maakten in het verleden.

We werden ontvangen door dames die uitleg gaven over de wijze van leven anno 1930. Het was erg lekker weer.
Om half 7 gingen we naar
Kate Kearney’s Cottage, gelegen aan de Cap of Dunlo, daar was Ierse muziek. Toen we aankwamen was er iemand aan het zingen voor een reis gezelschap.
Heerlijk gegeten en toen begon de Ierse avond. Qua muziek viel het tegen, met keyboard en microfoon. Maar de lokale bevolking ging dansen en dat was indrukwekkend.

Snel sneller snelst. Deze avond zijn Guus en ik gegaan voor een heerlijke Al met al  een geslaagde avond.
Thuis nog aan de thee en toen naar bed.

  Donderdag 3 juni, bewolkt

Moeilijk uit bed te komen, vandaag zijn we naar de Donkey Sanctuary geweest. Dat was richting Mallow. Hele andere omgeving, wel mooi.
Bij Kanturk kwamen we
Kanturk Castle tegen,


Kanturk Castle

even rondgekeken. Ziet er allemaal  goed onderhouden uit.
Aan gekomen bij de ezels, was er een picknick plaats, dus eerst maar koffie gedronken en gegeten.
Daarna het park doorgelopen, mooi aangelegd. Er liepen daar 100 ezels rond en elders waren er nog 300.
 Het waren allemaal verwaarloosde ezels, die daar een nieuw huis vonden.


The Donkey Sanctuary


Er is een hele wandelroute gemaakt, met banken, schitterend uitzicht en gratis. Onbegrijpelijk.


De wandelroute


Andere weg terug genomen en om half 5 waren we thuis, restjes opgemaakt en nog 1 maal de haard gestookt.
Morgen uitslapen en
Killarney bekijken.

  Vrijdag 4 juni, half bewolkt

Een uur later opgestaan en op het gemakkie ontbeten. We hadden nog heerlijke afbak broodjes.
Na het ontbijt thuis aan de chocomelk, die kwam ook uit Riet haar voorraad doos.
Op naar Killarney, souvenirs kopen. Deze stad is erg toeristisch, er zijn dus veel souvenir winkels.


Killarney

We zijn ergens neergestreken voor een sorbet, we hadden al wel veel magnums gegeten deze reis, maar dit was luxe ijs.
Om half 3 waren we weer terug  en aan de thee, We gaan een beetje voor rusten voor de grote reis. Vanavond geen turf meer, Guus heeft de haard schoongemaakt.
De bus vast inpakken, en die was een stuk minder vol. Bijtijds naar bed.
Alle broodjes gebakken en gesmeerd, we hebben morgen ochtend niet zo veel meer te doen.

  Zaterdag 5 juni, zonnig.

 

Heerlijk geslapen, dus uitgerust op pad. Afscheid genomen van Mary Sweeney, moesten nog een beetje betalen voor het elektrisch.
Via Cork zijn we naar de Ferry gereden, in Cork zijn we niet gestopt, was een onoverzichtelijke stad, tenminste dat vonden wij.
De tijd was ook beperkt, onderweg gepicknickt. In Waterford zijn we gestopt,


De doedelzak band

 daar was een demonstratie met een doedelzak band voorop.

 
 

Natuurlijk nog foto’s gemaakt en een beetje rondgewandeld in die plaats. Pim heeft nog zo’n broek gekocht bij Dunnes. Doorgereden naar Rosslare en om 18.30 ingecheckt. We hebben fish and chips gegeten en een beetje rondgewandeld langs de zee. Om 21.50 vertrok de Ferry en om 01.20 kwamen we aan in Fishquard. We reden in colonne door de nacht, dat was makkelijk. Pim reed, en wij dutten.
Nog een keer diesel getankt  en de koffie en de broodjes gegeten
.

Zondag 6 juni, mistig

Om 8 uur kwamen we in Harwich aan, de ferry ging om 10.40, dus nog hangen en wachten. We wilden wat te drinken nemen,  je kon daar wel met euro betalen maar dan kreeg je engelse ponden terug, mooi niet.


Eenmaal op de ferry, stoelen gezocht en iets warms te eten gehaald. 

We waren om 10 over 3 van de boot en we waren een uur later door de douane. Belachelijk, zogenaamd één Europa.
We kwamen om 5 uur thuis, nog een bakkie met de vrienden en na een roerend afscheid ,  gingen zij richting  Voorburg. Dank aan de chauffeur en de bijrijder.

 Samengevat. Mooi land, aardige mensen, mooie routes om te rijden, maar je moet geen háást hebben. En de bewegwijzering!!!!!!!! Waar maak je je druk om.

Copyright © 2005 Hennie Verkijk. Alle rechten voorbehouden.