Schotland

 

DRYMEN

  Hotel:
The Winnock Hotel, The Square, Drymen, Loch Lomond, G63 0BL
 

24 februari t/m 1 maart

 

reisgezelschap:

 

Woensdag 24 februari

Van huis gegaan om circa 11.00 uur en om 13.00 uur aangekomen bij DFDS Seaways en eerst in een restaurant een hapje gegeten. Een wandeling gemaakt, er is hier veel bedrijvigheid, en om 15.00 uur inchecken en door de douane.

 

Om 17.00 uur inschepen aan boord van

KING OF SCANDINAVIA

en op zoek naar de hut. Die  was netjes, fijn bed, douche en toilet

De spullen in de hut gebracht en de boot gaan verkennen, er is van alles te doen alleen de prijzen zijn schandalig hoog. We zijn in het Latitude Café iets gaan gebruiken, want het restaurant was ongezellig en duur.  Na nog wat gedronken te hebben , de hut weer opgezocht .

Donderdag 25 februari

Om 07.00 uur engelse tijd gewekt door de crew van de boot, via de intercom. Lekker ontbeten en vanuit de hut, we hadden zeezicht, de kust en de riviermond gezien. Om 09.00 uur van boord en gelijk op de goeie weg. Heerlijk weer, zonnetje.

Op de M8 gestopt voor een hele grote bak koffie bijmet een heerlijke chocolade twist erbij.

Bij Gretna Green van de weg gegaan, omdat we wilde kijken hoe het er na 32 jaar uitziet. Het was er erg toeristisch geworden, maar toch leuk om er even geweest te zijn

GRETNA GREEN

Hier kon vroeger getrouwd worden zonder toestemming

Nu is er een restaurant, shop en een pub

 

Verder door naar het hotel waar we 3 nachten verblijven, het links rijden was niet zo'n probleem en de Tom- Tom is echt ideaal
om een uur of 3 aangekomen bij ons hotel en wat denk je, SNEEUW,weliswaar wat blubber, maar toch. Het laatste stuk naar het hotel ging over allemaal smalle weggetjes, wel hoofdwegen!!!.


ons hotel : The Winnock

Winnock Hotel dateert van  laat 1700 en door de tijd heeft het altijd onderdak geboden aan reizigers van  Loch Lomond en de Trossachs areas.


The Clachan Inn, the oldest pub in Scotland (1734). Drymen, Scotland.


The room, oftewel de kamer.

 


Zo ziet de gang en de trap eruit, echt wollen schotse ruit .

 


Het restaurant

Het diner, er waren 3 keuze mogelijkheden voor vooraf, diner en nagerecht. Wij hadden voor 19.00 uur het diner besproken en werden netjes opgewacht en naar onze plaats gebracht.

Mijn keuze was:

gefrituurde champignons vooraf

zalm als hoofdgerecht geserveerd met aardappels en groente

cheese and biscuits toe

_________________________________________________________________________

De keuze van mijn eega was:

vooraf soep

als hoofdgerecht porc

ijs toe

en als besluit was er nog koffie of thee, kortom een heerlijk diner.

_____________________________________________________________________________

De schotse avond die vanavond zou plaatsvinden, ging niet door vanwege het slechte weer. De muzikanten waren ingesneeuwd. In plaats daarvan waren er 2 spelers , keyboard en accordeon.

Er was een heel gezelschap Engelsen en daar hebben we een uurtje mee doorgebracht, heel gezellig.

 

 

Schotland is een voormalig koninkrijk en vormt met Engeland, Noord-Ierland en Wales één staat: het Verenigd Koninkrijk. Het omvat het noordelijk deel van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het zuiden aan Engeland. Schotland kent een eigen rechtsstelsel, vlag, bankbiljetten en binnenlands bestuur, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Hoewel de regering daarvan Schotland een land noemt, is het dat niet in de strikte betekenis van 'onafhankelijke staat', maar wel in een wat ruimere betekenis van 'begrensd gebied met een politieke identiteit'. Schotland telt ruim 5,1 miljoen inwoners.


skyline van Glasgow

Vrijdag 26 februari

Om 08.30 aan het ontbijt, dat was prima, warme toast, buffet met voor iedereen wat wils en ook nog keuze uit de menu lijst van Engels of schots ontbijt. We namen bacon en scrambled eggs. Veel te veel gegeten.
We wilden deze dag naar Helensburgh via Balloch, maar de weg daar naar toe was afgesloten en omdat het bij ons op dat moment regende besloten we naar Glasgow te gaan In onze herinnering was dit een vieze stad.
Nu is het er mooi , veel mooie winkels en een groot overdekt winkelcentrum.

 

Onderweg gestopt bij Loch Lomond, dat zag er woest uit, echt zoals een Schots Loch eruit hoort te zien.

In Glasgow zijn veel oude gebouwen, in een ervan is de Gallery of Modern Art  gevestigd en daar was een tentoonstelling waar we naar toe zijn geweest.


Gallery of modern art
 

Het pand, in de 18de eeuw, het mooiste herenhuis van de stad, geeft onderdak aan interessante, soms omstreden, hedendaagse kunst. Het grote neoklassieke gebouw werd opgetrokken door tabakskoning William Cunninghame. Meer dan een eeuw lang deed het pand dienst als beurs (Royal Exchange), de spil van het zakenleven. Later deed het gebouw dienst als bibliotheek en in de jaren negentig werd het omgebouwd tot een centrum van tentoonstellingszalen.

 

Verder gewandeld door het centrum en toen kwamen we dit soort klein kasteel tegen, er was een restaurant in gevestigd

en er is ook een passage    Argyle Arcade    Buchanan Street
Dit is een met glas overdekt winkelcentrum gespecialiseerd in sieraden. Er zijn 25 juweliers gevestigd en zij handelen in moderne maar ook in antieke sieraden.


Argyle Arcade

De arcade is gebouwd in 1827 - de eerste in Schotland - en loopt tussen Argyle Street en Buchanan Street.

 

 

Weer op ons gemak terug gereden naar ons Hotel, over allerlei kleine wegen, die in slechte staat zijn vanwege de vorst. Gelukkig is er niet zoveel verkeer, dus kunnen we af en toe uitwijken. inmiddels is het droog geworden en ziet alles er gezelliger uit.

Bij het diner was er weer volop keus en andere menu's dan gisteren. We hebben allebei weer heerlijk gegeten. Weinig te beleven in het hotel, dus lekker Taggert gekeken op een groot beeld tv.

 

27 februari

Vanmorgen bij het ontbijt een fried egg genomen met bacon, natuurlijk eten we weer veel te veel.


 

Voor dat we vandaag iets ondernemen , gaan we eerst op zoek naar benzine. Dat is hier n.l. niet zo simpet, we moeten er 10 kilometer voor rijden. we besloten richting Stirling te gaan, omdat dat een grote stad is en daar dus zeker benzinestations zouden zijn. Gelukkig was dat zo, en konden we weer met een gerust hart verder. De auto geparkeerd om Stirling te verkennen.

Er is hier  ook een kasteel STIRLING CASTLE en heel veel over Rob Roy

 
ROB ROY

 

 

 

 

Ook hier is een prachtig  winkelcentrum,

Wij bezochten ook nog The Stirling Arcade, waar prachtige winkels zijn gevestigd

 


The Stirling Arcade

Onderweg naar de auto nog even naar het station gelopen, dat ziet er mooi uit


Dunblane Station Stirling

      
Stirling

Tijd om Stirling te verlaten en op weg naar Callander, het weer is goed dus we kunnen wandelen door de mainstreet


Callander Tourist Information Centre is gevestigd in de St Kessogs Church

Bij Pips of Scotland hebben we thee gedronken en  daarbij verschillende koeken gegeten. Weer op pad via Abenfoyle terug naar het hotel, prachtige route, mooie natuur en allemaal Lochs. Het laatste stuk van de route stond een waarschuwingsbord, dat de weg verder niet goed begaanbaar was, jammer want het is daar erg mooi. We zijn toen gekeerd en onze Tom- Tom heeft de hele weg gezeurd dat we om moesten draaien. We moesten helemaal terug naar Callander en daar vandaan ging pas weer een andere weg naar het hotel.

Drankje genomen bij de open haard, vandaag was er voor het eerst plaats. Daarna in bad, optutten en weer dineren. Ook deze keer was er weer van alles te kiezen. Na het eten bij de haard zitten kletsen met een stel uit Scheveningen.

28 februari

Vroeg opgestaan en op ons gemak ingepakt en ontbeten, auto ingeladen en de rekening betaald van de drankjes. Onderweg koffie gedronken bij Costa, met weer zo'n chocolade twist. We zijn de weg afgegaan om bij de Haidrian's Wall te kijken en nog even rondgekeken op Royal Quays Outlet Centre in de buurt van de boot. om 14.00 uur in de rij om in te checken, de reis er naar toe is prima verlopen, mede dankzij de chauffeur die netjes aan de linkerkant heeft gereden. Deze keer gingen we inschepen op de

Princess of Norway

dit schip is kleiner dan de King of Scandinavia, maar de hut was iets ruimer. De zee was  onstuimig en maakte veel deining. We hebben iets simpels te eten genomen en toen de hut op gezocht. Na een heerlijke nachtrust werden we gewekt en zijn we gaan ontbijten, Om 09.30 van boord en naar huis.

Einde van een leuke reis, Schotland is prachtig zelfs, in deze tijd van het jaar.